1990- idag: Moderna ICA
Partnersamtal
mellan ICA och Ahold
SÅ STARTADE PARTNERSAMTALEN MELLAN ICA OCH AHOLD
Partnerskapet mellan ICA och Ahold utvecklades under samtal och förhandlingar från sommaren 1999 till mars 2000. Som i alla stora affärer var det resultatet av ett omfattande arbete av ledning och styrelse på respektive sida. Men även stora affärer initieras oftast genom direkta personliga kontakter och samtal. ICA Ahold-affären var inget undantag. Kanske mer okonventionellt än i de flesta affärer. Så här gick det till.
I juni 1999 höll CIES, världens största branschorganisation för dagligvaruföretag, sin kongress i Stockholm. I samband med detta hjälpte vi Ahold att ordna en ”Friends dinner” på Ulriksdals värdshus. En middag för de från Aholds partners och bolag, som var på kongressen.
SAMTAL PÅ BÅT
I maj ringde Cees van der Hoeven, Aholds koncernchef, till mig och undrade om vi i samband med middagen kunde ha ett samtal om eventuellt samarbete. Jovisst, men det får väl bli personligt och informellt. Det var ju allmänt känt, att vi planerade en börsintroduktion av ICA under 1999 eller 2000. Vi hade hyrt en båt, som tog middagsgästerna från Vasamuseet till Ulriksdals värdshus. Samtalet mellan mig och Cees kom att äga rum på båten. Det var inte det lättaste. CIES-kongressen gjorde att det var ont om båtar, och vi fick nöja oss med en som var ganska bullrig. Men att Ahold hade intresse av ett samarbete, kanske även i ägarfrågor, var inte svårt att fatta.
FORTSÄTTNING I AMSTERDAM
Middagen på Ulriksdal gick i typisk Aholdstil – uppsluppen och full av sång och glam. Några ingående samtal var det inte läge för, men resultatet blev att Stein Erik Hagen och jag bestämde oss för att flyga ner till Zaandam utanför Amsterdam – där Ahold har sitt huvudkontor – och diskutera saken närmare. Det gjorde vi redan i slutet av juni. Förutom Cees van der Hoeven deltog Miechel Meurce, Aholds finanschef och Jan Andreae, europachef. Cees öppnade omgående med att fråga om vi skulle rundsnacka eller gå rakt på sak. Stein Erik och jag hade haft tid att ladda under den gemensamma flygresan, så vi gillade deras rättframhet.
AHOLD VILLE KÖPA
Ahold hade efter middagen i Stockholm funderat en del och Cees lade fram ett mycket enkelt förslag. I stället för att sälja ut aktier på fondbörsen i Stockholm var Ahold beredda att köpa motsvarande post. De var säkra på att kunna betala mer än vi skulle få på börsen och sade inte direkt emot våra grundidéer om hur en värdering i förhållande till vinsten skulle kunna se ut. Även om vi förstås inte kunde diskutera värderingen särskilt mycket på det stadiet.
Vi skulle återkomma till Ahold i augusti. De hade inte bråttom – sa Cees. Och jag behövde fundera över förankringen hemma.
I NORSKA FJÄLLEN …
I början av juli talade Stein Erik och jag mycket om detta. Bl.a. när vi tillsammans med hans ledning i Norge gjorde en motorcykeltur från Gudbrandsdalen över fjällen och Trollstigen till Molde. Jag lånade en BMW 1200 – ovant för mig, som själv hade en Honda Transalp. Men det gick bra. För mig som 60-åring var det ju en utmaning att hänga på det betydligt yngre Hakons-gänget längs fjällvägarna. Och så skulle Stein Erik och jag tala om den spännande Ahold-idén mellan varven.
I stället för att sälja ut aktier på fondbörsen i Stockholm var Ahold beredda att köpa motsvarande post.
Under en rast första dagen ringde Cees till Stein Erik på hans mobil. Vi stod vid en fjällfors i ett fantastiskt vackert väder med full mc-utrustning. Cees talade med oss båda och var litet besvärad över att jag kanske uppfattade att han ringde Stein Erik utan att ha talat med mig – men jag var ju officiellt på semester. Samtidigt var han nog lätt imponerad av att vi var ute på mc-safari tillsammans i norska fjällen. Kanske ett bra exempel på att kulturen och sättet att umgås är litet speciellt i Skandinavien. Hur som helst så fick vi ett gott tecken på att Ahold verkligen var intresserade och kanske inte hade fullt så mycket tålamod att vänta som man tidigare velat påskina.
SAMTAL MED BILLING
Vi bekräftade att vi skulle återkomma i augusti. Så blev det – skytteltrafik i Stein Eriks plan mellan Oslo, Stockholm och Amsterdam. Men före det hade jag ett långt personligt samtal med Bengt-Åke Billing, ordförande i vår styrelse, i hans sommarstuga på Österlen i juli. BengtÅke hamnade i ett svårt ställningstagande – skulle han låta diskussionerna fortgå tills det klarnade, eller skulle man dra in fler i processen redan nu. Beslutet blev att låta diskussionerna fortsätta informellt tills vi visste mer. Och jag blev än en gång imponerad av Bengt-Åkes framsynthet i svåra frågor.
FORTSATTA FÖRHANDLINGAR
Besöken på Ahold skedde mycket diskret och Stein Eriks flygplan var till stor nytta. Vi behövde aldrig skylta med resandet. Under ett av besöken i augusti åkte vi ut och avslutade med lunch på restaurang (Aholds egen förstås). Cees körde själv bilen dit, och jag satt i framsätet. Vi talade allmänt om hur vi skulle gå vidare och Cees sade rätt frankt, att valet av process låg i huvudsak hos mig. Antingen kommer vi till en överenskommelse i tid för att avbryta börsintroduktionen – och därmed spara tid och pengar. Eller så kör ICA börsintroduktionen och kan då vänta sig någon form av bud senare. Det var klara besked.
Överläggningarna för min del innefattade från september att jobba med en utsedd grupp ICAhandlare ur styrelsen. Sex stycken, varav de flesta fick nyheten om ”spår två” litet chockartat under en konferensresa som styrelsen gjorde till Monte Carlo i september. Alla var ju inställda på börsnotering.
PERSONLIGA KONTAKTER
Nu började den egentliga processen, som ledde fram till ett avtal den 9 december 1999. Men som egentligen fullföljde i allt väsentligt det som grundlades i minst sagt informella diskussioner på en bullrig båt på Stockholms vatten, vid en fjällfors under mc-tur i Norge, med lunch i Bengt-Åkes sommarstuga på Österlen och över en kopp kaffe utan tid för lunch på kontoret i Zaandam.
Min erfarenhet är, att stora förändringar börjar med personliga kontakter. Det är mest på tu man hand man vågar sondera i de svåra frågorna. ICA Ahold var inget undantag. Och det är ändå den största ägarförändringen hittills.