Pacific rim.
Recepten
Pacific
rim
»Redan för 20 år sedan såg vi alltså det som i dag skulle kunna klassas som en pokébowl, alltså de rätter med rötter från Hawaii där många asiatiska kök blandas. Trenden kallades på den här tiden för Pacific Rim, efter ursprunget i Stilla havet, och oavsett vad det kallas så smakar det riktigt gott.«
4 port
–
Kyckling
- 4 kycklingdelar, bröst eller klubbor
- 2 msk olja till stekning
- 2 msk flytande honung, gärna Tropical
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 1 lime, saft och skal
- 1 msk soja
- 1 mogen mango, skivad
Äggnudlar
- 175 g äggnudlar
- 1 burk vattenkastanjer à 225 g
- 200 g purjolök, strimlad
Cherrychilisås
- 1 röd chili, urkärnad och hackad, gärna en mild sort eller s k spansk peppar
- 1 röd paprika, grovstrimlad
- 50 g ingefära, skalad och riven
- 1/2 gul lök, grovhackad
- 1/2 dl vatten
- 1/2 hönsbuljongtärning
Beredning
- Börja med att sätta ugnen på 275 grader.
- Börja med såsen. Fräs chili, paprika, ingefära och lök i 4 minuter i olja.
- Häll på vattnet. Koka upp och smula ner buljongtärningen. Mixa såsen i matberedare eller med stavmixer. Salta och peppra.
- Bryn kycklingdelarna i olja. Salta och peppra. Lägg över i en ugnssäker form.
- Blanda honung, vitlök, limesaft och -skal samt soja. Pensla det på kycklingen. Ugnsstek i ca 10 minuter.
- Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
- Grovhacka vattenkastanjerna och woka eller fräs dem och purjolöken i ca 2 minuter i olja.
- Vänd ner nudlarna och woka dem hastigt med grönsakerna. Smaka av.
- Skala och skiva mangon och lägg på.
Ur tidningen Buffé nr 1, 1998