Köttpaté med
skinka

»Det känns faktiskt inte så mysigt att laga mat från grunden i plastburkar i en mikrovågsugn, men som rätt blev patén rätt okej ändå. På 80-talet trodde jag att mikron skulle bli större än den till slut blev, konstigt att det bara rann ut i sanden trots alla kokböcker och recept.«

Köttpaté smaksatt med skinka och oliver.

Motiv-ID: ica_mat016

Bildtext: Köttpaté smaksatt med skinka och oliver.

4–6 port

  • 1 liten gul lök
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • 400 g köttfärs
  • 2 krm svartpeppar
  • 1/2 krm malda nejlikor
  • 2 krm salt
  • 1 ½ msk vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 150–200 g rökt skinka
  • ca 10 st pimientofyllda oliver
  • rosépeppar, kryddgrönt

Beredning

  1. Finhacka lök och vitlök.
  2. Blanda samman i en skål köttfärs, lök, kryddor, salt och mjöl.
  3. Vispa samman äggen med crème fraiche och rör ner färsen. Arbeta till en smidig färssmet.
  4. Skär skinkan i strimlor och skiva oliverna.
  5. Täck bottnen på en avlång form med rundade hörn med olivskivorna. Häll på 1/3 av färsen, strö över hälften av skinkan, sedan färs, resten av skinkan och överst färs. Jämna till och täck med t ex mikrofilm. Tillaga på full effekt 10–12 min.
  6. Låt patén kallna i formen. Stjälp upp den och garnera med rosépeppar och en kvist kryddgrönt.

Tvivlarens bedömning: Mycket god. Svår att skära i skivor, men det kanske berodde på att den var för varm. Imponerande snabbt gick det!

 

Ur boken Mikrougnsmat – Glad i mat nr 2, 1987