ICAs
adventskalendrar

Den första adventskalendern lär ha tryckts i Tyskland år 1903. Först ut i Sverige var Svenska Scoutförbundet med Barnens adventskalender tecknad av Aina Stenberg MasOlle 1934. Men redan decenniet därpå var ICA med i leken och sedan dess har företagets adventskalendrar hjälpt till att förgylla tiden fram till jul för svenska barn.

FRÅN HAKONS-AFFÄRERNA

Kalendrarna har delats ut gratis och naturligtvis varit en sorts reklam för ICA och föregångaren Hakonbolaget. ”Till snälla barn från affärerna med HAKONS-märket” eller ”Glad julhelg! tillönskas alla snälla barn från Hakons-affärerna” kunde det stå på kalendrarna i början. Under 1980-talet var den stående frasen ”En julhälsning från Din ICA-handlare”. Då fanns ofta också MonICA och ICAnder tryckta på baksidan. År 1990 hade man lagt till ett pyssel: ”Vad gör Monica och Icander? Dra ett streck mellan siffrorna så får du se”.

RÄTT SAFT TILL JULGRANSPLUNDRINGEN

På de äldre kalendrarna kan man bland tomtar och snöiga landskap ofta se reklam för speciella produkter: ”Till julgransplundringen – Köp hem BOB saft!” eller ”Luxus kaffe lockar till tretår”. Variationen på kalendrarna visar på kreativitet och uppfinningsrikedom. Här finns en med temat ”Rymdfärder” där Lasse och Lisa ska åka månraket. Här finns lanthandel och leksaksfabrik, tåg och flygtävling för småtomtar. Ett år kunde man sätta ihop kalendern till ett trekantigt torn. Småbilderna innanför luckorna passade då in i helheten.

RIM OCH ÖVERRASKNINGAR

Flera år har man, förutom den lilla bilden, också haft en rimmad text på insidan av varje lucka. ”Fyra tända ljus / va’ kul! / Knappt en vecka / kvar till jul!” hette det t.ex. fjärde advent 1989. Någon gång kunde ICA nämnas i rimmen, som i lucka 17 1984: ”Högra handen / håller glassen, / och den vänstra / ICA-kassen”.

Normalt sett verkar kalendrarna ha tillverkats centralt men för 1985 finns bevarat, utöver den allmänna ICA-kalendern, också en egen, lite mindre, för ICA Renen i Storuman. På den kunde man riva av dagens lucka och ta med till affären för att få en ”överraskningsförmån”.

KÄNDA ILLUSTRATÖRER

Bland konstnärerna till adventskalendrarna märks till exempel Ylva Källström-Eklund, som illustrerat en mängd barnböcker och läromedel, och Tord Nygren, en produktiv illustratör av egna och andras böcker för barn. Ytterligare namn är Siv Zetterqvist och Lena Espana. I Espanas kalender från 1979 öppnar man rutor med bilder utanpå som förändrar sig när man öppnar luckan. Den artonde december står exempelvis en pojke och en flicka under en mistel. På bilden innanför luckan pussar de varandra.

FÖRBRUKADE KALENDRAR

Tyvärr är relativt få ICA-kalendrar bevarade. I boken Snart är det jul igen framgår det att detta är ett vanligt öde för adventskalendrar. Man öppnar luckorna med glädje och förväntan och studerar noggrant såväl den stora bilden på utsidan som de små innanför luckorna, men sedan är det slut. ”Det finns inget så förbrukat som en gammal julkalender”, skriver Anders Neumüller. ”Inte ens våra museer har brytt sig om att ta tillvara ’vår heliga barndomsikon’ trots att den nu hjälpt ett par generationer med den viktiga nedräkningen.”