ICA Kvantum
Södra Sandby

Om man följer historien bakåt upptäcker man att Anderssons ICA Kvantum i Södra Sandy har band till en plats som ligger på mycket nordligare breddgrader än den skånska byn. Anderssons ICA Kvantum i Södra Sandby drivs av Peter Berlin. Han blev ICA-handlare 1992, men verksamheten har anor längre tillbaka i tiden än så. Även om han huserar i andra lokaler, är Peter Berlin tredje generationen handlare i familjeföretaget.

DET BÖRJADE PÅ SPETSBERGEN

Anderssons Kött o Fläsk bildades redan 1927. Under två år arbetade Peter Berlins farfar, Oskar Andersson, i kolgruvorna i Spetsbergen för att tjäna ihop pengar. När han kom tillbaka till Sverige köpte han och hustrun Ebba ett konkursbo.

– Och det blev Anderssons Kött o Fläsk, berättar Peter Berlin. Det var en ren köttaffär där de slaktade djuren själva och sedan sålde köttet över disk.

EGEN KORVTILLVERKNING

Under åren kom verksamheten att utvecklas och 1962 gick man med i ICA. År 1972 startades så en renodlad ICA-butik som innebar en större utbyggnad, bland annat för att få plats med alla kolonialvaror. Butiken behöll dock sin särprägel med egen charkuteritillverkning av ett trettiotal korvprodukter.

– Man får väl säga att det är en ovanlig verksamhet om man jämför med andra ICA-butiker runt om i landet, fortsätter Peter Berlin. Konsumenter idag undrar vad som finns i korven som säljs, vi kan svara på exakt vad som finns i våra produkter. Vi köper inte biprodukter för att göra korv och kan hålla en hög kvalitet på det vi tillverkar eftersom vi tar råvaran från butikens köttdisk.

MYCKET NÄRPRODUCERAT

Peter Berlins butik är en Kvantumbutik, och med en sextiosexprocentig andel färskvaror i butiken är den profilen tydlig. Dessutom satsar man mycket på att köpa in varor som är närodlade, man köper äpplen från Österlen och fläsk från gårdar runt om i Skåne. Den lokala prägeln är viktig och uppskattas av kunderna – både närbelägna och tillresta.

Södra Sandby ligger cirka en mil utanför Lund och har ungefär 8 000 invånare.
– Men vi omsätter nästan mer än köpkraften på orten. Vi har en stor procentandel i närområdet, och även en stor andel kunder som åker hit för att handla, säger Peter Berlin.

FRAMGÅNGSRIKA CHARKUTERIER

Peter Berlin har under åren tagit stora steg framåt och utvecklat charkuteriverksamheten. 1997 blev verksamheten godkänd enligt EU:s standard, en förutsättning för att få fortsätta att producera. I samband med det breddades sortimentet och de började även paketera produkterna för att på så sätt kunna uppnå större volymer.

– Vi arbetar mycket med kvalitet och kvalitetssäkring av våra charkuterier. Och det har gett utdelning, vi har till exempel vunnit guld för vår falukorv i SM i charkuterier, säger Peter Berlin. Det är en tävling som startade i mitten av nittiotalet och hålls vartannat år. Där har vi tävlat mot de stora producenterna som till exempel Scan, och har vunnit medaljer i alla valörer.

Några planer på att börja tillverka charkuterier i större utsträckning finns inte. Förutom i den egna butiken, säljs produkterna i dagsläget till en köttaffär i Lund, samt ett antal restauranger.

– Att börja sälja utanför butiken innebär utmaningar i form av exempelvis logistik och returer. Vi föredrar att kunderna kommer hit till vår butik istället, sammanfattar Peter Berlin.