– Dessutom har ju ICA även sin historiska sajt, ica-historien.se, som vi byggde åt dem redan 2002. Där finns digitaliserade bilder och pdf-scannade interntidningar. Den öppna inställningen till att lyfta fram källmaterial ur sitt arkiv är en fröjd när man vill ge liv till en historisk berättelse, säger Anna Zeuthen, som var projektets arkivarie och researcher.
Samtidigt är det lätt att ”drunkna i alla anekdoter” som ryms i ett företags förflutna, säger Anders Sjöman:
– Historien ska vara ditt avstamp framåt. De nedslag som du väljer att lyfta fram ska ha någon djupare symbolik, utöver att vara medryckande berättelser. Inledningsvis la vi därför mycket tid på att hitta de bärande teman som genomsyrar ICAs historia, teman som dessutom har bäring på de initiativområden som ICA målat upp för framtiden..
Det blev till slut fem teman: samarbetet (hur fria handlare organiserat sig i 100 år), handlaren (vars roll och arbetssätt ständigt utvecklas), maten (både varor och recept), reklamen (hur man tilltalat sina kunder över tiden) och kunderna (med fokus på konsumentupplysning och hållbarhetsfrågor.)
”Historien ska vara ditt avstamp framåt. De nedslag du väljer ska ha en djupare symbolik än att bara vara medryckande berättelser.”
Anders Sjöman, Centrum för Näringslivshistoria
Alla händelser i ICAs historia, som historieteamet hittat, las sedan på en tidslinje, och markerades med vilket tema de bäst bar. Detta historieark blev grunden för allt berättande, så att det lämpligaste exemplet alltid kunde väljas utifrån vad syfte och berättarform krävde.
I slutändan gjorde det historiska projektteamet inte bara fyra nummer av ICA HUNDRA-magasinet, utan totalrenoverade även ica-historien.se och kompletterade med nytt material från tidningarna. Dessutom gjordes en kortfilm om ICAs 100 år. Filmen inleds med Hakon Swensons röst när han talar till ”jubilaren ICA”, en inspelning som fanns på en vaxrulle i arkivet och kom från ICAs 25-årsfirande. Dessutom, inför ICA-regionernas årsmöten 2017, gjordes fem specifika regionala historiefilmer.
– En historia, många sätt att berätta den. Historiearket var alltid vår startpunkt. Gjorde vi sen material för en berättarform försökte vi alltid hitta sätt att återanvända materialet i en annan form, säger Anders Sjöman.
ICAs historia blev till och med en revy, med nyskrivna låtar till scener ur ICAs historia. Den framfördes på ICA Dagen 2017 och på de medarbetarkalas som genomfördes på olika ställen i landet. Revyn producerades av Anne-Christine ”Skrållan” Karlkvist och Robban Stopp. För regi stod Hans Marklund, koreografi PM Andersson och Emilia Sandqvist och scenografi Mats Arrhénborg. På scenen medverkade Monica & ICAnder, sex skådespelare, tio dansare, fem musikalartister, en häst med vagn, en veteranlastbil samt en paradorkester på 30 personer.