Butiksutveckling
Butiksidéer
från USA
Sedan Wirsälls, m.fl., studieresa 1946 och framåt, har influenser från USA starkt påverkat ICA. I början av 1970-talet fanns det de som hävdade att vi redan lärt oss allt vi kunde lära av den amerikanska livsmedelsbranschen. Redaktionen för tidningen Supermarket ansåg dock att mycket återstod och utgav 1973 skriften Butiksidéer från USA, som byggde på en månadslång studieresa. Författare var Gunnar Holmberg.
Säljglädje
Det första som Holmberg fascinerades av var säljglädjen: I USA-butiken törs man fortfarande visa upp säljglädje! Det är roligt att sälja och det är fint att sälja. Vad gällde den amerikanska säljtekniken lyfte han bl.a. fram exponering och prisinformation:
- Massteknik! Halvfyllda diskar och exponeringar är en styggelse anser man. Med olika hjälpmedel försöker man få ”höjd” på varumängderna.
- Prisinformation! Priset har varit det dominerande konkurrensmedlet i USA de senaste åren. Därför har prisinformationen, i form av prisplakat, hyllpratare, hyllkantspris, jämförpris etc, blivit ett viktigt inslag i butikernas marknadsföring.
Frukt och grönt
De amerikanska frukt- och grönsaksavdelningarna imponerar på Holmberg och han undrar varför dessa inte blir ”lika stora attraktioner i våra butiker?” Längre in i texten berör han dem utförligare:
Fräscha varor, läckra massexponeringar och ett spel med färgkontraster är viktiga begrepp som präglar frukt- och grönsaksavdelningar i amerikanska supermarkets. [—] Dessa plusvärden förstärks ytterligare genom [—] en benhård fräschhetskontroll. Man vågar klart påstår att frukt- och grönsaksavdelningen är det största dragplåstret i nästan varje amerikansk supermarket.
TIDIG DUSCH
Redan 1973 använde amerikanarna duschmetoden:
En kall dusch över grönsaker och rotfrukter varje timme är en annan metod att hålla fräschheten på topp. Fukten gör att varornas naturliga färg hålls vid liv och inte minst förebygger den lättnadssvinn, vilket annars lätt uppstår på opaketerade varor.
TRENDIGA NYHETER
Skriften berör även amerikanarnas exponering av nyheter.
En nyhet i sortimentet skall behandlas som en nyhet i massmedia! Visa upp den och beskriv den för kunderna så att alla upptäcker den och intresserar sig för den.
Nya produkter var nämligen ett viktig konkurrensmedel.
New-idea-center”, dvs en särskilt plats där alla nyheter samlas, är därför en åtgärd som många butiker använder sig av.
Man kommer onekligen att tänka på trendanalytikern Christina Chengs, på ICA-stämman 2002, uttryckta önskan om en avdelning för nya trendiga livsmedel, motsvarande skivaffärernas 10 i topp-vägg …
ETNISKA VAROR
Naturligtvis var de amerikanska butikerna även tidigt ute med etniska varor, vilket Holmberg noterade.
En Alpha Betabutik utanför Los Angeles ligger i ett område med stor japansk kundkrets.
Japansk mat är en av butikens specialiteter och för att markera avdelningen har det byggts ett ”tehus” där varorna exponeras.
SMAKLÖSA SPÖKEN
Om Holmberg väl insåg att vi med tiden skulle komma att ta efter många av de amerikanska butiksidéerna, så anar han dock föga att vi 30 år senare även kommer att fira deras konstigaste helgdag.
Exponeringstekniken i amerikanska butiker präglas ofta av fantasi och lekfullhet. Vilket självklart också resulterar i övertramp. Om exponeringen till höger är smakfull kan kanske diskuteras. Men inför ”Halloween”, en stor helg i USA, då de flesta barn klär ut sig, går från hus till hus och ”tigger” godis, är den aktuell. Och att spöket som rör sig, väcker uppmärksamhet behöver man inte tvivla på!
Påpekas bör att bilden, som föreställer ett godisstånd med ett pappspöke och en dödskalle i plast, idag skulle kunna vara tagen i vilken svensk butik som helst …